Середа, 9 Жовтня, 2024
ДодомуНовиниДіяльність бізнес-омбудсмена в Україні в контексті податкових перевірок, професійні рекомендації та захист...

Діяльність бізнес-омбудсмена в Україні в контексті податкових перевірок, професійні рекомендації та захист бізнесу

Згідно з проведеними дослідженнями були отримані невтішні результати — абсолютна більшість підприємців, малого та середнього бізнесу, частково чи повністю не довіряють фіскальним органам. Однією з болючих точок є податкові перевірки, за якими Рада бізнес-омбудсмена отримує тисячі скарг, кількість яких продовжує зростати.

Особливості та основні положення, тенденції

До Ради бізнес-омбудсмена надходять різні скарги від підприємців із різних сфер і напрямів бізнесу. До 60% всіх звернень безпосередньо чи опосередковано пов’язані з проведенням податкових перевірок, донарахованих за результатами платежів.

Якщо раніше абсолютним лідером за кількістю скарг були блокування податкових накладних, які часто виробляються в непрозорому ручному режимі, то сьогодні на перше місце вийшли саме податкові перевірки.

Багато хто схильний вважати такі податкові перевірки, що активізувалися, не тільки спробою екстреного наповнення бюджету країни, що зазнає сьогодні величезних проблем, а й наміром податківців використовувати протизаконні важелі тиску на підприємців та компанії.

Поточна ситуація

Звернувшись до даних статистики, легко виявити, що до 99% податків сплачується добровільно, лише 1% суми зборів з’являється в результаті податкових перевірок тадонарахувань.

При цьому первісна сума нарахованих підприємцям штрафів складає 350 мільярдів гривень. Однак до бюджету з них доходять лише кілька відсотків, а решта постанов скасовується в суді. Це говорить про те, що система є абсолютно неефективною.

Штрафи часто виписують за формальні порушення. Іноді до їх нарахувань стають незначні помилки та друкарські помилки, допущені при заповненні документів. При тому, що результати податкових перевірок вкрай слабко впливають на наповнення бюджету, вони негативно впливають на бізнес, аж до повної його зупинки.

Результати діяльності Ради Бізнес-омбудсмена:

• 13 254 скарг опрацьовано на сьогодні;

• 8 593 успішно завершених справ;

• 123 поточні розгляди.

• 25,8 мільярда гривень збережених підприємцям.

Рада Бізнес-омбудсмена є реальним та дієвим інструментом для підтримки конструктивного діалогу між бізнесом та державою. Працює команда найбільш професійних експертів, які мають великий практичний досвід, володіють бездоганним знанням законодавства та різних нюансів. На сайті boi.org.ua наведена вся необхідна контактна інформація.

МАТЕРІАЛИ У ТЕМУ

ПОПУЛЯРНЕ