Понеділок, 16 Вересня, 2024
ДодомуНовини9 вересня: яке сьогодні свято

9 вересня: яке сьогодні свято

9 вересня відзначають День служби порятунку, Міжнародний день краси, День обізнаності про фетальний алкогольний синдром, День тестувальника, Міжнародний день судоку.

Православна церква – святих праведних Йоакима і Анни; святого мученика Северіана.

Цього дня, 1776 року, Об’єднані колонії Америки було перейменовано на Сполучені Штати Америки.

Міжнародний день краси

Міжнародний комітет з косметології та естетики (СІДЕСКО) проявив ініціативу створення Міжнародного дня краси, який відзначається щорічно 9 вересня.

СІДЕСКО, який вважається головною міжнародною Асоціацією терапії краси у світі, заснували в Брюсселі в 1946 році, і відтоді він формувався тисячами лікарів у всьому світі, завдяки роботі 33 відділень у багатьох країнах.

Із 1957 року кваліфікація CIDESCO має єдині міжнародні стандарти. Понад 220 шкіл в усьому світі ведуть навчання згідно з єдиними стандартами організації з присвоєнням диплома CIDESCO, який вважається найбільш престижною кваліфікацією в галузі косметології.

З 1995 року в цей день у світі особливо вітається все красиве, прекрасне, що приносить естетичну і моральну насолоду. Тому в багатьох містах і країнах саме 9 вересня повсюдно проводяться конкурси краси.

Перший в історії конкурс краси відбувся в Бельгії у вересні 1888 року, а “Міс Світу” – в Лондоні у квітні 1951 року.

Далеко не завжди в конкурсах беруть участь представниці слабкої статі з класичними параметрами 90-60-90. Журі виокремлюють осіб, наділених неповторною красою, що полягає у своєрідності зовнішнього вигляду.

Киянин Петро Нестеров першим у світі виконав мертву петлю

9 вересня 1913 року над Сирецьким аеродромом Києва військовий льотчик Петро Миколайович Нестеров першим у світі виконав замкнуту криву у вертикальній площині, названу згодом “петлею Нестерова”, або “мертвою петлею”. Цим маневром Нестеров поклав початок вищому пілотажу.

Петля Нестерова свою назву “мертва” отримала через те, що перші спроби виконати цю фігуру здійснювалися на зорі авіації на літаках, які не витримували перевантажень, що виникали, і руйнувалися, а пілоти зазвичай не виживали.

У той час за інструкцією в польотах на аеропланах категорично заборонялися усілякі крени, круті віражі та спіралі. Але 9 вересня 1913 року нестерівський “Ньюпор” злетів у небо. На висоті 800-1000 м льотчик вимкнув мотор і почав пікірувати.

На висоті близько 600 м мотор увімкнули, і літак злетів вертикально вгору, потім на спину, описав петлю і пішов у піке. Мотор знову вимкнувся, літак випрямився і плавно приземлився.

Всесвітній день електромобілів

Всесвітній день електромобілів – це щорічне всесвітнє свято, яке відзначається 9 вересня. Це день, що об’єднує людей з усіх куточків світу, щоб підвищити обізнаність про електромобілі та їхні потенційні переваги як для довкілля, так і для суспільства загалом. У 2022 році подія набрала понад 300 мільйонів поширень у твіттері, а такі великі компанії, як Ford, NIO, ABB і Leaseplan, приєдналися до святкування електронної мобільності.

Основний меседж Всесвітнього дня електромобілів – це заклик до дії, що закликає бізнес, політиків і людей по всьому світу до #DriveChange і підтримки переходу до декарбонізованого суспільства.

День обізнаності про фетальний алкогольний синдром

День обізнаності про фетальний алкогольний синдром відзначають 9 вересня. Цей день покликаний підвищити розуміння ризиків, пов’язаних із вживанням алкоголю під час вагітності.

Міжнародний день захисту від нападів у сфері освіти

Міжнародний день захисту від нападів у сфері освіти відзначають щорічно 9 вересня. Цей день покликаний підвищити обізнаність про нагальну необхідність зберегти освіту і захистити її від нападів, особливо в регіонах, які постраждали від конфліктів.

Міжнародний день судоку

Заснований 2012 року Всесвітньою федерацією з пазлспорту (WJPF).

WJPF – це асоціація юридичних осіб із різних країн світу. Ігрове поле головоломки судоку складається з клітинок 9х9 – тому й обрано дев’ятий день дев’ятого місяця.

День чудових диваків

9 вересня у Сполучених Штатах Америки і ще деяких країнах світу відзначають День чудових диваків.

Свято заснували в 2000 році в Остіні, штат Техас. Група жителів містечка Остін вирішила, що потрібен день для святкування людей з незвичайними манерами поведінки, зовнішністю та іншими дивацтвами.

Метою святкування було показати, що диваки, яких в Остіні чимало, є унікальними.

Цього дня:

1920 – Створено Київський авіаційний завод;

1944 – СРСР і Польща уклали договір про виселення українців з їхніх етнічних земель, що ввійшли до складу Польської республіки – Депортація українців із Польщі до УРСР;

1951 – Народно-визвольна армія Китаю увійшла в Лхасу. Остаточна ліквідація незалежності Тибету;

1991 – Проголошено незалежність Таджикистану;

1998 – На посаді Голови Генеральної Асамблеї ООН українського міністра закордонних справ Геннадія Удовенка змінив представник Уругваю Дідьє Опертіті;

2006 – Розпочався космічний політ астронавтки НАСА, українки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.

Цього дня народилися:

1769 – Іван Котляревський, український письменник, поет, драматург, засновник нової української літератури, громадський діяч;

1897 – Марія Струтинська (літ. псевд. Віра Марська), українська літературна діячка;

1901 – Лев Шубніков, український фізик у галузі фізики низьких температур, відкрив у співавторстві з Вандером де Гаазом осциляції магнетоопору за низьких температур (Осциляції Шубнікова-де-Гаааза); працював в УРСР і в Нідерландах;

1903 – Лев Шанковський (псевдонім – Олег Мартович), український економіст, журналіст, військовий, історик-дослідник, активний учасник повстанської боротьби проти радянських і нацистських окупантів під час Другої світової війни, член-основоположник УГВР;

1928 – Борис Головко, український художник-оформлювач, заслужений майстер народної творчості УРСР;

1928 – Сол Ле Вітт (англ. Sol LeWitt), художник і скульптор, одна з ключових фігур повоєнного американського мінімалізму та концептуалізму; син вихідців з України;

1941 – Вагеман Максим, український бізнесмен, власник багатьох фірм, за фахом IT-вець, розробив мови програмування C, розробник операційної системи “Windows”.

Церковне свято

Цього дня вшановують пам’ять святих Йоакима та Анни – батьків Богородиці. За переказами, у благочестивої пари з Єрусалима довго не було дітей. Одного разу Йоаким прийшов до храму, щоб принести жертву Богу, але первосвященик відмовив йому в проведенні обряду. Він обґрунтував відмову тим, що Йоаким ще не дав Ізраїлю потомства.

Тоді Йоаким у скорботі пішов у пустелю, щоб помолитися про народження дитини. У цей час і йому, і його дружині з’явився янгол, який сповістив, що про їхніх нащадків “говоритимуть у всьому світі”. За дев’ять місяців Анна народила дівчинку. Подружжя дало обітницю присвятити дитину Богу і віддало Марію в Єрусалимський храм для служіння до повноліття.

Іменини: Василь, Григорій, Дмитро, Захар, Йосип, Микита, Олександр, Олексій, Сергій, Анна.

МАТЕРІАЛИ У ТЕМУ

ПОПУЛЯРНЕ