велта22

Реструктуризація боргу – важливий фінансовий інструмент споживача

Зазвичай людина, яка бере гроші в борг, заздалегідь намагається розрахувати свої можливості, щоб вчасно розрахуватися із борговими зобов’язаннями. Але передбачити абсолютно все у цьому житті неможливо, саме тому хоч раз, але все ж таки може знадобитись така послуга, як реструктурізація боргу. Що включає в себе це поняття і чи варто змінювати одні зобов’язання на інші? Для того, щоб уникнути фатальних помилок, потрібно детально розібратися у всіх можливих варіантах та обрати для себе найоптимальніший.

В яких випадках потрібна реструктуризація

Кожен кредит чи позика – це перелік певних умов, на яких видаються гроші споживачеві. Отже, особа, яка таку позику отримала, погодилась із взяттям на себе певних зобов’язань. Зазвичай заходи, до яких буде змушена вдатися фінансова установа при порушенні графіку виплат, надзвичайно невигідні для боржника. Отже, рішення оформити реструктуризацію – єдино правильне, якщо ви розумієте, що не зможете внести черговий платіж у вказані терміни (і навіть з невеликим запізненням).

Несвоєчасне виконання боргових зобов’язань призведе до того, що:

  • Ви зіпсуєте свою кредитну історію, а отже – станете ненадійним клієнтом в очах фінансових установ, що значно ускладнить отримання подальших позик при виникненні такої потреби.

  • Сума боргу значно збільшиться, більше того – нараховані проценти можуть суттєво перевищити навіть суму позики.

  • Сума заборгованості стане настільки значною, що ви не знайдете фінансову організацію, яка б погодилась оформити договір реструктуризації.

Отже, відкладати справу не варто: як тільки ви зіткнулися із ускладнення свого фінансового становища, що не дозволяє своєчасно сплачувати внески, одразу звертайтеся за допомогою.

Різновиди реструктуризації

Зазвичай під реструктуризацією мають на увазі збільшення терміну, протягом якого можна повернути борг, а отже, відповідно, - збільшення кількості платежів і зменшення їх розміру. Крім того, фінансова установа може запропонувати:

  1. Кредитні канікули: позичальник дає боржнику 2-3 місяці, протягом яких не нараховуються відсотки, навіть якщо платежі не вносяться. Це доцільно, наприклад, при страті основного місця роботи – є час знайти іншу.

  2. Пролонгація: кінцевий термін сплати кредиту подовжується.

  3. Зменшення розміру найближчих платежів. При цьому терміни не змінюються, отже, останні платежі автоматично збільшуються.

Якщо ви зіткнулися із неможливістю вчасно виконувати свої кредитні зобов’язання, не залишайтеся із проблемою наодинці: обов’язково зверніться до фінансової установи, в якій оформили позику, та проконсультуйтесь стосовно варіантів погашення заборгованості.

24.05.2022 15:37