Неділя, 8 Вересня, 2024
ДодомуНовиниКорпоративні інвестиційні фонди як інструмент інвестування

Корпоративні інвестиційні фонди як інструмент інвестування

Останнім часом все частіше можна почути питання від представників вітчизняного бізнесу – куди вигідно вкласти накопичений капітал? І якщо раніше ця проблема турбувала, переважно, представників крупних капіталів, то сьогодні в стабільних, а найголовніше – активних джерелах отримання додаткового прибутку зацікавлений і середній, і навіть малий бізнес. Саме їх представники шукають, хто може продати корпоративний фонд, бажано – з нульовою або мінімальною інвестиційною діяльністю.

Проблема інвестицій в Україні 

Підприємці не поспішають інвестувати – нестабільна економіка та кризи позбавляють бажання вкладати те, що так важко було заощаджено, але ж гроші мають робити гроші, інакше бажаного рівня достатку буде досягти дуже й дуже важко. Як свідчить незалежна статистика, приблизно третина всіх підприємців зберігає накопичення готівкою, не довіряючи будь-яким існуючим варіантам інвестування. Таким чином, заощадження стають все меншими, адже їх потроху «з’їдає» інфляція. 

Але ж мета будь-якого бізнесу – отримання прибутку. Тому всі гроші, які в результаті підприємницької діяльності залишаються вільними, потрібно вкладати у сторонні проєкти – тільки так можна бути впевненим, що ніяка криза не прийде зненацька і не залишить без заощаджень в результаті краху бізнесу. Головне – усвідомлювати основні ринкові тенденції і не порушувати базові правила, які дозволяють не лише не зменшувати заощадження, а й збільшувати їх.

Коли починати інвестувати 

Для бізнесменів-початківців питання інвестування, природно, навіть не піднімається, адже для розвитку бізнесу потрібні досить великі кошти. А от коли вже є певні накопичення, саме час замислитися. 

Інвестиції в корпоративні фонди – цілком звична практика за кордоном, та в Україні про неї знає порівняно невелика кількість бізнесменів. Але швидкість, з якою тенденція набирає обертів, дає надію сподіватися на краще.

Що таке КІФ і чи працюють вони в Україні 

Доступною мовою, КІФ – це складчина. Формується вона представниками бізнесу, які стають акціонерами, для загального користування і отримання більшої вигоди за рахунок подальшого інвестування в сторонні проєкти. Зрозуміло, що всі умови, застави та гарантії обговорюються заздалегідь. 

Законодавчо діяльність КІФ контролюється одразу двома організаціями: НБУ та Національною комісією з питань цінних паперів, тому жодних ризиків для вкладників немає, тоді як переваги, особливо для середнього та малого бізнесу, очевидні. 

Отже, якщо перед вами постало витання пошуку якомога вигіднішого способу не лише зберегти, а й примножити свої заощадження, цей варіант саме для вас.

МАТЕРІАЛИ У ТЕМУ

ПОПУЛЯРНЕ