Четвер, 11 Квітня, 2024
Велта - впевненість у Вашому майбутньому!
ДодомуНовиниЗасновниця Jobian Ольга Чубенко про оподаткування у Польщі

Засновниця Jobian Ольга Чубенко про оподаткування у Польщі

Засновниця онлайн-сервісу роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко розповіла, що важливо знати про податки, коли їдеш працювати до Польщі.

Щороку понад мільйон українців легально працевлаштовано у Польщі на сезонну чи постійну роботу. Отже, згідно з польським законодавством, роботодавці, в штаті яких є офіційно влаштовані іноземці, зобов’язані сплачувати податки за таких працівників у такому ж обсязі що і за працівників, які є громадянами Польщі. Засновниця онлайн-сервісу роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко розповіла, що потрібно знати про процес оподаткування в Польщі перед тим, як вирушити туди на роботу. Ось три основні моменти, які варто брати до уваги:

  1. Податки на заробітну плату у Польщі помірні, тобто їх може сплатити будь-який українець.

  2. Україна уклала договір з Польщею, згідно з яким українці не сплачують подвійний тариф, якщо вони отримали особистий код PESEL, за допомогою якого роботодавець реєструє працівника у податковій інспекції, де проводяться розрахунки необхідних сум платежів.

  3. Податок із зарплати у Польщі співвідноситься з її розміром і не залежить від статі та віку працівника.

Команда Джобіан звертає увагу на те, що нерезиденти країни платять податки тільки з тієї суми, яку вони офіційно заробили на території Польщі. Трудові мігранти з України, які офіційно працевлаштовані та отримують зарплату на підставі підписаного трудового договору, зобов’язані сплачувати податок з отриманих у Польщі доходів – PIT (PersonallncomeTax). Зазвичай податки за працівника сплачує роботодавець. При виплаті зарплати частина коштів перераховується до податкового органу.

За бажання, є можливість перевірити чи сплатив роботодавець за вас податки.

Ольга Чубенко пояснила принципи розрахунку PIT для фізичних осіб:

  • Сума річного доходу менше 3091 злотих – збори не стягуються.

  • У рік зароблено від 3091 до 85 528 злотих – податок становить 17%.

  • Якщо сума вища, то розмір прибуткового податку від заробітної плати 32%.

Компанія Jobian нагадує, що трудовим мігрантам безпечніше працевлаштовуватися офіційно та сплачувати податки, ніж обирати несумлінних роботодавців, які намагаються заощадити і тим самим наражають на ризики своїх співробітників та компанію в цілому.

Також засновниця Джобіан нагадала, що після закінчення календарного року є можливість отримати часткове повернення сплачених податків. Зазвичай це свого роду компенсація за утримання дітей або використаний інтернет під час віддаленої роботи. Для повернення частини сплачених податків необхідно звернутися до бухгалтерії підприємства, в який ви працевлаштовані.

Резюмуючи Ольга Чубенко порадила завжди детально вивчати основи оподаткування фізичних осіб у різних країнах, які розглядаються як варіанти місця працевлаштування за кордоном.

МАТЕРІАЛИ У ТЕМУ

ПОПУЛЯРНЕ