Субота, 28 Вересня, 2024
ДодомуНовиниКличко и себе оттяпал кусочек киевской земельки

Кличко и себе оттяпал кусочек киевской земельки

Будівництво розпочате депутатом Київради Віталієм Кличко на вул. Богдана Хмельницького, 34 викликало бурю протестів діячів мистецтва та громадськості.

Офісний центр Кличка має розташуватись практично на сходинках будівлі Української агенції з захисту авторських та суміжних прав, відомої як Будинок Автора. Представники творчої інтелігенції б’ють на сполох, адже перші будівельні роботи викликали тріщини в будівлі УААСА.

Як виявилось, шматок землі в центрі столиці відомий боксер отримав ще у 2003 році, завдячуючи своїм дружнім стосункам з тодішнім мером Олександром Омельченком.

Не зважаючи на те, що нині Блок Кличка активно виступає за продаж київської землі тільки з відкритого аукціону, це не завадило лідеру цієї політичної сили в свій час купити ділянку в самому центрі Києва без його проведення. До того ж за доволі скромну, навіть на той час суму – 338 тисяч гривень.

Але найдивніше, що тоді в Київраді не викликали жодних питань технічні характеристики проекту. Офісний центр, який задумав Кличко має знаходитьсь на невеличкому клаптику землі між двома житловими будинками та перед будівлею УААСП. Восьмиповерховий центр наближений впритул до цієї будівлі повністю залишить без денного світла мешканців чотирьохповерхового Будинку автора. Крім того, нова будівля унеможливить проїзд до Будинку автора машин медичної допомоги та пожарних.

Але це не найгірші наслідки небезпечного сусідства. Після початку будівництва на об’єкті, наприкінці 2010 року в Будинку автора зрозуміли, що будівельні роботи не найкращим чином можуть сказатися на цілісності будівлі.

«Будівництво викликало сильні вібрації і постійний шум, внаслідок чого підвищилось навантаження на споруду Будинок автора, що може привести її в аварійний стан. В будівлі вже з’явились тріщини, облупилася штукатурка. Більш за все ми боїмося, що будівництво це перший крок, другий крок – це захоплення нашого будинку. Тут не потрібно бути будівельником, досить подивитися на проект офісного центру щоб зрозуміти – без нашої будівлі його реалізація не можлива. Центру буде необхідна паркова і ми боїмося що вона може бути на місці Будинку автора», – висловлює свої побоювання директор УААСП Олег Левченко.

В УААСП нарікають що сьогодні поставлені перед фактом і не були, як того вимагає законодавство, проінформовані про будівництво. «Єдина спроба забудовника поспілкуватися з нами полягала в тому, що його представники прийшли до мене з проханням на час ремонтних робіт розмістити в нашому приміщенні робітників Громадських слухань не було, я розмовляв з деякими мешканцями з довколишніх будинків – 32 і 36, вони мені сказали, що з ними ніхто нічого не погоджував. Вони теж у невеселій ситуації – деякі балкони і вікна виходять впритул до нового будинку. Я так розумію, їх просто забетонують.», – говорить директор УААСП Олег Левченко.

За словами Левченка колектив авторів і працівників УААСП звернувся до Шевченківської прокуратури з вимогою перевірити законність будівництва. Під час перевірки був виявлений цілий ряд порушень з боку забудовника, але жоден з приписів замовником проекту так і не було виконано.

МАТЕРІАЛИ У ТЕМУ

ПОПУЛЯРНЕ