П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ДодомуНовиниЗакон ОВД: що не так або що треба покращити

Закон ОВД: що не так або що треба покращити

На думку експерта у галузі надрокористування Дмитра Кащука, впровадження європейських моделей в Законі про оцінку впливу на довкілля є доцільним і раціональним, але сам Закон потребує уважного перегляду і вдосконалення деяких важливих моментів. Якщо проігнорувати ці тонкощі, то, впевнений Дмитро Кащук, економіку країни чекають суттєві втрати. 

Загалом сама суть Закону оцінки впливу на довкілля (ОВД) заслуговує на увагу та повагу, адже головна його мета – захистити природу. Так, майже тисяча компаній, серед яких близько сотні – газовидобувні, самі зареєструвалися для проходження нової процедури оцінки, без будь-якого примусу з боку влади. 

Сам же Кащук Дмитро впевнений, що всі пункти запропонованих законопроектів, які мають вдосконалити процедуру ОВД, можна умовно поділити на групи:

  1. Серед моментів, які не викликають нарікань чи сумнівів, – запропонований перехід на електронний документообіг, скорочення термінів видачі висновку з ОВД з 25 до 10 робочих днів.
  2. Серед пунктів законопроекту, які викликають занепокоєння, попередній аналіз звітів з ОВД, що може значно збільшити терміни проведення ОВД від 120 робочих днів й аж до 3 років. Також ризики для надрокористувачів стосуються Смарагдової мережі, у якій можуть обмежити користування надрами, а в окремих випадках – і взагалі заборонити.



Кого торкнеться новий закон 

З огляду на висловлені зауваження та побажання, до закону було внесено новацію – громадські слухання. Безумовно, це повинно було б бути плюсом, але чи не спричинить додаткова прозорість стороннього тиску? Питання надзвичайно актуальне.

Всі, хто експлуатує підприємства реального сектору або навіть тільки планує такого плану діяльність, підпадають під дію даного Закону. Отримання висновку Державної екологічної експертизи – це завдання номер один, він необхідний ще до отримання інших дозвільних документів. На жаль, за рахунок усіх нюансів час для отримання необхідних документів збільшується, але така міра є вимушеною. 

Даний висновок є основним, і саме від нього залежить, чи отримає підприємець всі інші необхідні йому дозволи. А от відсутність висновку – законна підстава для припинення роботи підприємства.

Що чекає порушників 

Порушення Закону ОВД тягне за собою примусове зупинення виробництва на термін, необхідний для усунення недоліків. Залежно від даних обстеження, можуть бути зупинені окремі цехи або все підприємство в цілому. Оскільки врахувати всі нові норми досить складно, на сьогодні досить популярною є послуга спеціалістів з даного питання, які допоможуть прискорити процедуру та уникнути будь-яких порушень. В той же час, Дмитро Кащук радить утриматись від використання таких послуг, оскільки за договором вони мають суто консультативний характер і не гарантують отримання необхідного висновку.

Степан Глущенко

МАТЕРІАЛИ У ТЕМУ

ПОПУЛЯРНЕ