велта22

Чи є коронавірус в Україні та чи готові лікарні: розбираємося в питанні


Напередодні Нового року серед видань в інтернеті стала активно поширюватися інформація про спалах пневмонії в Китаї. Вже на початку січня стало відомо, що людство має справу зі смертельним коронавірусом, який незабаром отримав назву 2019 nCoV. На сьогоднішній день, згідно з інформацією від МОЗ КНР, виявлено й підтверджено 35 тисяч випадків інфікування вірусом, який встиг забрати 725 людських життів. Основна маса хворих зосереджена в Китаї, а саме в провінції Ухань, де й був вперше зафіксований спалах епідемії.

Але коронавірус неухильно поширюється по всій планети: підтверджені випадки захворювання 2019 nCoV у США, Німеччині, Франції, Італії, Іспанії та Фінляндії. Всі інфіковані з Європи раніше відвідували Китай і були в Ухані незадовго до початку епідемії. На щастя, в Україні поки що не зафіксовано жодного випадок виявлення китайського коронавірусу. Але медики рекомендують бути напоготові: в будь-який момент 2019 nCoV здатний нагрянути.

Наскільки небезпечний коронавірус та чи виліковний він

В Україні немає китайського коронавірусу, однак це не означає повну захищеність. Сьогодні прийнято ряд заходів, спрямованих на протидію епідемії. Наприклад, в аеропортах і вокзалах ведеться контроль пасажирів, медики працюють над створенням експрес-тестів, завдяки яким можна швидко й легко встановити точний діагноз і госпіталізувати хворого. На першому етапі вірус не здатний швидко поширюватися, проте він може мутувати та зачепити більшу частину Землі. Складність у тому, що він не до кінця вивчений, а готової вакцини все ще не існує. Звідси й виникла загальна паніка. Але варто розуміти, що звичайний грип також смертельний, а число осіб, які вилікувалися від коронавірусу, в три рази перевищує кількість тих, хто не зміг впоратися із хворобою (2315 проти 725 на 9 лютого 2020 року).

Як стверджують медики, до летального результату вірус призведе тільки 3% інфікованих. Найбільш сильно від коронавірусу страждають незахищені верстви населення — люди похилого віку й діти. Встановлено, що вірус передається від однієї людини до іншої при особистому контакті. Частина людей користується масками в громадських місцях, інші вважають за краще зайвий раз не виходити з дому. За словами експертів з азартних ігор, гра в онлайн-казино — один з кращих способів зайняти себе у вільний час. Але просиджувати вдома в очікуванні, коли епідемія піде на спад або буде створена вакцина, бажаючих небагато. У такий небезпечний період важливо дотримуватися простих рекомендацій у боротьбі з вірусами: частіше мити руки, обмежити себе у відвідуванні громадських місць, приймати вітаміни й піклуватися про зміцнення імунітету.

Чи готові лікарні в Україні

За офіційною інформацією, на території країни не було підтверджено жодного випадку захворювання коронавірусом, але експерти не вірять у позитивні заяви МОЗ. Заслужений лікар-епідеміолог Олег Рубан вважає, що китайський коронавірус в Україні вже є, адже його виявили і у Франції, і в Італії. Чи готова держави до боротьби зі страшною епідемією? Сьогодні в аеропорту Бориспіль перевіряють всіх прибулих з Китаю пасажирів за допомогою інфрачервоного термометра. У регіонах діагностика повністю відсутня, більш-менш ситуація під контролем тільки в Києві. До того ж далеко не всі лікарі сьогодні здатні на ранньому етапі виявити хворобу. Не завжди коронавірус подає властиві йому симптоми: підвищена температура, лихоманка, утруднене дихання. В одного пацієнта зовсім може бути відсутня висока температура, а це значить, що з імовірністю 100% лікуючий лікар відправить його додому.

Тепер що стосується лікарень. В Україні немає в необхідній кількості «ізоляторів», скорочується число фахівців. Практично у всіх регіонах, крім Києва, відсутнє спеціальне дихальне обладнання, немає індивідуальних засобів захисту у персоналу, часто не вистачає антибіотиків, які більш-менш виявляють ефективність в боротьбі з недугою. Тому побоюватися є чого. Але найкращий засіб захисту від хвороби — її профілактика. При перших симптомах пневмонії звертайтеся до лікарні свого міста й не затягуйте з лікуванням. Тепло вдягайтеся та не застуджуйтеся. Тільки імунна система здатна протистояти вірусу й вести з ним постійну боротьбу.

14.02.2020 14:34